vineri, 9 aprilie 2010

Să fie lumină!

Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină. (Geneza 1:3)
Unde este drumul care duce la locaşul luminii? Şi întunericul unde îşi are locuinţa? Poţi să le urmăreşti până la hotarul lor, şi să cunoşti cărările locuinţei lor? Ştii, căci atunci erai născut, şi numărul zilelor tale este mare! (Iov 38:19)  
Lumina este stimulul care acţionînd asupra retinei din ochi produce la omul sănătos senzaţia vizuală. Din punct de vedere fizic, lumina este o radiaţie electromagnetică; pentru a fi percepută de om ea trebuie să aibă anumite caracteristici: frecvenţa trebuie să fie cuprinsă între limitele sensibilităţii vizuale ale receptorilor fotosensibili din retină, iar intensitatea trebuie să depăşească pragul de sensibilitate al acestora. În sens larg se poate folosi termenul de "lumină" şi pentru radiaţii electromagnetice invizibile pentru om, ca de exemplu lumina infraroşie sau cea ultravioletă. 
Atît lumina provenind direct de la o sursă de lumină, cît şi cea transmisă, reflectată, împrăştiată sau difractată de diferite corpuri, are pentru ochiul uman o serie de caracteristici, printre care:
  • intensitate luminoasă, determinată de puterea transportată de radiaţie şi de sensibilitatea retinei;
  • culoare, determinată de spectrul de frecvenţe ale radiaţiei incidente pe retină;
  • polarizare, determinată de planurile sau planul de oscilaţie al undelor electromagnetice;
  • coerenţă, determinată de faza oscilaţiilor.
Viteza luminii în vid este de 299.792.458 m/s.Let There Be Light

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Copyright 2018 - FreshVision
Taci, şi te voi învăţa înţelepciunea!
Iov 33:33

  ©Template by Dicas Blogger
Adapted by Jurnalul lui Mitruţ