Bunătatea Ta, Doamne, ajunge până la ceruri, şi credincioşia Ta, până la nori ...
"Bunătatea Ta, Doamne, ajunge până la ceruri, şi credincioşia Ta, până la nori. Dreptatea Ta este ca munţii lui Dumnezeu, şi judecăţile Tale sunt ca Adâncul cel mare. Doamne, Tu sprijini pe oameni şi pe dobitoace! Cât de scumpă este bunătatea Ta, Dumnezeule! La umbra aripilor Tale găsesc fiii oamenilor adăpost. Se satură de belşugul Casei Tale, şi-i adăpi din şuvoiul desfătărilor Tale. Căci la Tine este izvorul vieţii; prin lumina Ta vedem lumina. Întinde-Ţi şi mai departe bunătatea peste cei ce Te cunosc, şi dreptatea peste cei cu inima neprihănită!"
(Psalmul 36:5-10)
Ce este cerul? (Sursa informatiei: Aici)
Cerul (planetar) este partea atmosferei sau a spaţiului vizibil de la suprafaţa oricărui corp ceresc. Este dificil a definii precis din câteva motive. În timpul luminii zilei, cerul Pământului apare ca o suprafaţă albastră profundă datorită dispersiei atmosferice a luminii soarelui. [1][2][3][4] Cerul este uneori definit ca zona Gazoasă mai densă a atmosferei unei planete. Noaptea cerul apare ca o suprafaţă sau o regiune neagră plină cu stele.
În timpul zilei, Soarele poate fi observat pe cer, ori este acoperit de nori. În timpul cerului nocturn (şi într-o oarecare măsură în timpul zilei) luna, planetele şi stelele sunt vizibile pe cer. Unele din fenomenele naturale observate pe cer sunt norii, curcubeie şi aurora. Fulgerele şi precipitaţiile pot fi de asemenea observate în cer în timpul furtunilor. Pe Pământ, despre păsări, insecte, aerodine şi zmeie se consideră că zboară în cer. Ca o consecinţă a activităţii umane, Smogul din timpul zilei cât şi radiaţia luminoasă din timpul nopţii sunt adesea observate deasupra marilor oraşe (vezi poluarea luminoasă).
În domeniul astronomiei, cerul este de asemnea numit Sfera cerească. Aceasta este o cupolă imaginară unde Soarele, stelele, planetele şi luna par a călătorii. Sfera celestă este divizată în regiuni numite constelaţii.
Vezi cerul altor planete pentru o descriere a cerurilor unor planete şi luni variate a sistemului solar.
Ce este norul? (Sursa informatiei: Aici)
Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat (apă pe planeta Pamânt) sau de cristale de gheaţă condensate care se găseşte în atmosferă deasupra suprafeţei Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă. Există o ramură specială a meteorologiei care studiază norii, nefologia.
Pe planeta Pamânt, substanţa care se condensează este apa, care formează picături foarte mici de apă sau de cristale de gheaţă (de obicei de 0,01 mm în diametru), care fiind înconjurate de un număr imens de alte picături asemănătoare, produc efectul vizibil de nori având culori variind de la albul pur (când proporţia de cristale de gheaţă este mare) până la nuanţe foarte închise de gri (pentru norii ce conţin picături de apă în proporţie majoritară). O altă cauză a culorii norilor variind între alb şi negru, trecând prin nenumărate nuanţe intermediare de gri, este grosimea acestora, deoarece norii reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe. Totuşi, cu cât norul este mai gros şi mai dens, cu atât culoarea este mai închisă, din cauza absorbţiei luminii produsă în interiorul norului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu